Zile de naștere/Sărbători/Celebrări
De ziua fiecărui copil (sau într-o zi la alegere, dacă ziua de naștere este în afara semestrelor școlare), copilul dumneavoastră poate aduce la clasa un dar educațional special (precum o carte speciala). Rugați copilul să împacheteze acel cadou și să îl prezinte colegilor de clasă în ziua lui specială. Copilului i se va permite să îl deschidă și să-l împartă cu toți ceilalți colegi. Vă rugăm să nu trimiteți invitații la petreceri sau alte cadouri pentru a fi împarțite, deoarece acest lucru poate răni sentimente dacă nu este inclus fiecare copil în sărbătorirea din afara școlii a zilei de naștere a copilului dumneavoastră. În ziua aleasă pentru sărbătorirea copilului dumneavoastră, copiii din clasă pregătesc un program numit CELEBRAREA VIEȚII. Copilul sărbătorit merge pe forma unui cerc (reprezentând soarele), care include carduri cu lunile anului. În vreme ce copilul merge pe lângă acest „soare”, se citește o poveste despre acesta. Vă rugăm să pregătiți o poveste cu imagini a ceea ce copilul dumneavoastră a făcut în decurs de un an, doi sau trei, etc. Copiilor le place să asculte ce se spune despre viața lor, indiferent de câte ori se întâmplă asta. Vom avea mare grijă de fotografii și vi le vom returna. În anii următori veți continua povestea, trimițând aceleași pagini plus una nouă pentru sărbătorirea din anul următor. Dacă doriți să aduceți o gustare pentru copii, vă rugăm să vă asigurați că este una sănătoasă și organică. De asemenea, firma de catering cu care colaborăm vă stă la dispoziție pentru a comanda în avans un tort. Vă recomandăm să consultați educatorul principal pentru mai multe informații și să faceți toate pregătirile pentru sărbătorire în avans împreună cu acesta.
Există multe sărbători în cadrul fiecărei naționalități. Aceste zile speciale fac viața interesantă și plină de tradiție. Copiii au ocazia să afle despre alte culturi. Fiecare familie este invitată să ne împărtășească orice sărbătoare specială pe care să o celebreze împreună cu clasa. Dorim să veniți să ne prezentați pe scurt care este numele sărbătorii dumneavoastră și cum o celebrează copiii de naționalitatea dumneavoastră. Puteți veni îmbrăcați în costum național și puteti aduce mâncare tradițională pentru a pune o amprentă mai puternică asupra copilului cu privire la frumoasele diferențe și asemănări ale lumii noastre. Vă solicităm ca prezentarea dumneavoastră să fie scurtă, simpla și fără conotații religioase. Este important să faceți pregătirile în avans împreună cu educatorul copilului.
Observarea la clasă
Observarea la clasă se va realiza doar la grupa de vârsta 3-6 ani.
Una dintre metodele prin care puteți înțelege experiența Montessori pe care o trăiește copilul dumneavoastră este prin observarea la clasă, care va fi programată și afișată în Calendarul Anual. Mai jos veți găsi câteva reguli pe care trebuie să le respectați pentru a nu deranja copiii atunci când intrați în clasă :
- Atunci când intrați în clasă, copiii vor dori să vă pună întrebări. Vă rugăm să evitați conversațiile lungi. Un politicos și simplu salut în soapta, un răspuns scurt la ceea ce vă întreabă este suficient; apoi sfătuiți-i să se întoarcă la ceea ce făceau. Copiii vor fi deja înștiințați de vizita dumneavoastră și vor înțelege sfatul dumneavoastră.
- Dacă copilul dumneavoastră se va pune pe plâns, va începe să se prostească sau vă va ignora complet, să nu fiți surprinși. Copiii răspund foarte diferit atunci când își văd părinții în clasă și se pot comporta diferit de cum se comportă acasă. Este de competența educatoarei să se ocupe de reacția acestuia, iar observarea clasei alături de copilul dumneavoastră poate fi uneori soluția atunci când el nu vă lasă să stați singuri. Uneori ar putea ajuta dacă dumneavoastră vă îndreptați atenția și asupra altor copii. Pe parcursul următoarelor vizite la clasă veți vedea că reacțiile lor vor fi diferite.
- Educatoarea nu va avea timp să discute cu dumneavoastră pe parcursul vizitei și nici imediat după aceasta. Dacă aveți întrebări, vă rugăm să le notați, iar educatoarea sau directoarea vă vor răspunde cu plăcere la telefon sau prin stabilirea unei întâlniri.
- Vizitele la clasă durează între 20 și 30 de minute (va rugam respectati timpul).
- Părinții vor intra în clasă în liniște și se vor așeza. Nu salutați când ajungeți în clasă și nici la plecare, va ridicati în liniste și parasiti clasa. Știm că aveți intenția să o faceți dar acest lucru ar perturba atmosfera de lucru și concentrare.
- Sperăm să profitați de ocazia de a face o vizită la clasă pentru a vedea cum funcționează programul Montessori și cum răspunde copilul dumneavoastră la acesta. Vizita dumneavoastră este importantă atât pentru noi cât și pentru copil. Dorim prin aceasta să vă simțiți integrat în procesul de educare.
Comportament – disciplină
Fiecare educator isi gaseste propria abordare cand vine vorba de a-și disciplina copiii. Nu consideram utile pedepsele sau perioadele de excludere din clasa pentru copiii care au probleme de studiu, concentrare sau ascultare. Fiecare educator va gasi o cale de a ajuta copilul în orice problema legata de studiu a acestuia. Directorul este intotdeauna disponibil pentru a fi consultat și pentru a gasi noi idei pentru lucrul cu copiii. Exista doar anumite momente cand educatorul trebuie sa recurga la scoaterea copilului din mediul de studiu și acelea sunt cand comportamentul copilului ii deranjeaza pe ceilalti și cand este daunator pentru sine sau pentru colegi. Aceste comportamente nu pot fi și nu vor fi niciodata tolerate de catre personalul CEML. Daca avem un elev care continua sa se comporte necorespunzator dupa ce i s-au explicat ingrijorarile noastre, atunci acesta va fi indepartat din clasa intr-un mod pasnic și afectuos. Nu ii putem pune în pericol pe alti copii. Politica pe care o urmam fara exceptie în privinta comportamentului agresiv nu este negociabila. De fiecare data cand un copil este agresiv fata de o alta persoana, acesta va fi indepartat temporar din mediu, cu mult tact, calm și cuvinte explicative, dar mereu sub supravegherea unui adult care discuta cu el. Poate face activitati în afara clasei impreuna cu acel adult pentru 5-15 min, dupa care revine în clasa. Daca agresiunea este una severa și repetata, copilul trebuie sa mearga acasa pentru tot restul zilei. Aceasta masura nu este o pedeapsa pentru ca este facuta cu mult respect și tandrete și tocmai de aceea are un impact eficient și lasa copilului timp și spatiu sa realizeze prin introspectie natura agresiunii lui și efectele asupra celorlati copii sau adulti. Consideram ca acest lucru este foarte important pentru siguranta tuturor copiilor din orice mediu. Majoritatea copiilor vor fi rugati sa mearga acasa dacă lovesc o alta persoana, insa intelegem ca fiecare situatie este diferita și aceasta optiune poate fi discutata de catre educator și director inainte de a se lua o decizie. Nu vor exista niciodata pedepse corporale sau incalcari de orice fel ale drepturilor copilului la CEML.
Ținuta corespunzătoare
Dorim ca părinții sa-și trimită copiii la școala în haine confortabile și lejere. Este important ca fiecare copil sa se poata dezbraca dacă este nevoie. Scopul nostru este independenta și dacă cel mic are nevoie de ajutor pentru a merge la toaleta din cauza unei catarame de la curea, atunci acesta nu va mai putea fi independent în acel moment. Stim cat de frumoase pot fi hainele de copii, insa este în interesul copilului ca acesta sa poarte haine de toata ziua, cu inchizatori simple. Va rugam sa va imbracati copiii în pantaloni cu elastic în talie, bluze lejere sau, dacă este necesar cu rochite scurte (astfel incat sa nu se agate vreo parte a acestora, sa se calce pe ele sau sa intre în vasul de toaleta!).
De asemenea, încălțămintea copilului trebuie să fie una corespunzătoare. Nu ar fi recomandat să se poarte încălțăminte prea alunecoasă. De preferat și mai confortabili ar fi pantofii sport. Când alegeți încălțăminte pentru copilul dumneavoastră, luați în considerare un model cu care se poate încălța/descalța singur. Dacă un copil tocmai a intrat în programul nostru, este de preferat ca acesta să poarte încălțăminte cu Velcro (arici), astfel încât să se poată încălța și descalța ori de câte ori dorește. În jurul vârstei de 4 ani, începem să-i învățăm pe copii cum să-și lege șireturile și vă vom ruga ca în acea perioadă să fie încălțați cu pantofi cu șireturi ca să poată exersa.
Vă rugăm să aduceți și haine de schimb (șosete, lenjerie de corp, pantaloni lungi sau scurți, bluze). Copilul vă va anunța când trebuie înlocuite hainele de schimb. Vă rugăm să etichetați toate hainele pe care le aduceți la CEML, în special jachetele, care se rătăcesc cel mai des. Vă rugăm insistent să nu permiteți copiilor dumneavoastră să poarte haine cu însemne violente sau cu personaje de desene animate. Este foarte important să menținem CEML un loc neutru și prietenos, netolerând joaca violentă de niciun fel.
Religia și nondiscriminarea
CEML nu este afiliată niciunei orientări sau organizații religioase.
CEML primește copii indiferent de rasă, culoare, sex, religie, naționalitate ori etnie. Aceștia vor avea drepturi și privilegii egale în desfășurarea activităților ce țin de educația Montessori.
Fumatul/Drogurile/Alcoolul
Fumatul, drogurile sau alcoolul nu sunt permise în perimetrul CEML în nici un moment!
Călătoriile
Deoarece copiii sunt foarte mici, în primul și al doilea an aceștia nu vor merge de regulă în călătorii. Dacă totuși se ivește un eveniment, vă vom aduce la cunoștință regulile și aranjamentele de transport, după cum este necesar. Copiii peste 4 ani vor merge în călătorii în mod regulat și vă puteți oferi ca supraveghetori voluntari dacă este necesar! Călătoriile pot varia de la o vizită la Oficiul Poștal local până la un tur la Grădina Botanică sau muzee. Vă vom trimite informații cu privire la călătorii. Dacă aveți întrebări despre aceste ieșiri, vă rugăm să cereți mai multe informații conducerii.
Lucruri aduse de acasă
Dorim să vă informăm că nu este potrivit ca cei mici să intre în CEML cu dulciuri/biscuiți/covrigi, chiar dacă nu le împart și cu alti colegi. Le oferim toate mesele și au tot ce le trebuie în interior. Este responsabilitatea părinților sa îi determine să le consume sau să le lase la dânșii înainte să intre în hol. Nici depozitarea lor în saculeți nu este potrivită deoarece ies mereu să le acceseze, pierd concentrarea, pot vedea și alți copii, nu mai mănâncă la prânz și de aici se pot crea multe situații neplăcute.
Cunoaștem faptul că mulți copii simt nevoia de a aduce diverse lucruri de acasă la CEML, fie din motive de confort sau pentru a le împărți cu colegii lor. Înțelegem acest fapt, însă am observat consecințele negative ale permiterii acestui lucru. Vă rugăm să nu lăsați copiii să aducă nimic de acasă la CEML. Dacă totuși este adus vreun lucru, îl vom păstra copilului undeva în afara clasei. Foarte adesea se întâmplă ca alții să atingă jucaria sau animalul favorit al unui copil, ceea ce cauzează deseori nemulțumirea proprietarului. Vă rugăm să evitați acest lucru prin a lăsa obiectele respective în masină. Ocazional avem sesiuni de „Arată și Povestește”. În astfel de ocazii permitem copiilor să împărtășească gânduri, visuri, experiențe sau materiale Educaționale precum o carte, scoici, plante, roci, etc. De asemenea, vă rugăm să nu trimiteți la CEML niciun fel de bijuterii, poșete, bani, ochelari sau produse cosmetice. Ați fi surprinși de cât de des se întâmplă acest lucru. Nici strugurelul de buze nu este recomandat deoarece odată cu împrumutarea acestuia de la un copil la altul, se împrumută și germenii. Considerăm munca fiecărui copil foarte serioasa și cerem să nu se întâmple nimic din ceea ce i-ar putea distrage atenția.
Temele pentru acasă
Considerăm că lucrul din CEML trebuie să se întâmple doar în CEML, iar lucrul pentru acasă să se facă doar acasă; așadar copiilor nu le este dat lucru de la CEML pentru a-l face acasă. Nu vom da teme pentru acasă la care să lucreze copilul dumneavoastră. Am realizat că atunci când copiii lucrează acasă ceea ce ar trebui să lucreze la CEML (probleme de matematică, învățarea sunetelor, etc.) aceștia nu au interesul de a lucra ca în cadrul CEML. Totuși încurajăm lucrul corespunzător pentru acasă, precum gătitul, curățenia, îngrijirea animalelor și a mediului înconjurător etc. Vă rugăm să înțelegeți că munca efectuată de copilul dumneavoastră este destinată numai pentru acesta, și nu pentru a o arăta altora.
Încurajăm copilul să fie mândru de munca sa, și nu să caute aprecierea celorlalți.
Când un copil este mulțumit de ceea ce a muncit, acesta va dori să muncească în continuare pentru sine și astfel va fi mult mai bun în ceea ce îndeplinește.