Independența la îmbrăcăminte

Independența este abilitatea de a face lucruri pentru noi înşine şi de a da frâu liber gândirii dincolo de limite. Copilul devine independent prin propria sa activitate.

Pentru ca cei mici să fie cât mai autonomi și independenți trebuie încurajați să facă lucrurile singuri. Pentru început putem recurge la activități ușoare, crescând treptat dificultatea acestora.

Procesul de îmbrăcare la copii reprezintă unul dintre punctele cheie ale independenței acestora. La început, când copilul tinde să se îmbrace singur, noi, adulții, trebuie să le fim alături, să-i încurajăm să încerce singuri și să-i ajutăm atunci când cer și au nevoie.

Îi putem sprijini  folosind anumite formule care-i vor ajuta să-și câștige și valorifice încrederea de sine: „hai să împărțin sarcinile, tu îți pui încălțămintea, iar eu îți arăt cum să le închizi”.

 

Cum să-ți înveți copilul să fie independent?

Atunci când îi oferi alternative la momentul potrivit şi doar intervii puţin când are nevoie de ajutor, îi spui „Stiu că poţi face singur acest lucru”. Copilul câştigă abilităţi, încredere şi o atitudine de tipul „Eu pot”, care îi vor folosi întreaga viaţă.

Pentru ca cei mici să-și gestioneze mai ușor mișcările, alege haine care permit mişcarea maximă, cum ar fi pantaloni cu elastic în talie şi materiale uşoare.

Preferabil ar fi să se evite hainele cu capse greu de închis, curelele, panglicile sau orice accesoriu pe care copilul nu îl poate folosi. Hainele cu elastic sunt cele mai potrivite, atât pentru băieţi, cât şi pentru fetiţe.

Întrucât pe parcursul zilei, la grădiniţă, activităţile sunt variate şi copiii sunt încurajaţi să îşi dezvolte autonomia (de exemplu, să mănânce, să se dezbrace şi îmbrace singuri), este bine să iei în calcul posibilitatea ca obiectele de îmbrăcăminte să se păteze, să se strice sau să se piardă. De asemenea, este indicat ca hainele să aibă notate pe etichetele din interior numele copiilor pentru o mai uşoară identificare a lor.

Dă-i copilului haine care permit un comportament independent: bluze care se îmbracă peste cap, pantaloni cu talie elastică, închideri cu arici şi capse, cu care se poate descurca singur. Sunt şanse mai multe să îşi pună pantofii corect dacă le facem două semne pe marginea pantofului, pe partea interioară.

Când le arătam cum să îşi scoată şosetele, începem cu călcâiul apoi degetele; majoritatea copiilor trag de vârful şosetei. Când se descalţă, trebuie sa le arătam cum sa îndoaie piciorul.

Este foarte important să fim atenţi la achiziţiile copilului. De exemplu, dacă observăm că acesta reuşeşte singur să se încalţe cu un sistem de tip arici, în nici un caz nu trebuie să-i dăm încălţăminte cu sistem de tip şiret deoarece vom duce la blocarea independenţei şi a abilităţilor dobândite cu greu până în acel moment. Trebuie să avem răbdare şi să aşteptăm o perioadă, timp în care se stabilizează abilităţile dobândite şi se dezvoltă altele noi pentru a putea trece la următorul nivel.

 

Încălțăminte potrivită

Pentru ca cel mic să se poată descurca singur atunci când trebuie să își schimbe încălțămintea, este indicat să aibă pantofi cu velcro (arici) care să-i ajute să se încalțe singur.

Există și obiecte vestimentare care nu îi ajută pe copii în formarea independenței – salopetele, curelele şi bretelele. Atunci când copiii sunt îmbrăcaţi cu astfel de articole, nu se poate face „toilet training”. Salopetele nu fac altceva decât să-l incomodeze atunci când trebuie să meargă la toaletă şi să se dezbrace. Bretelele, dacă sunt largi îl pot deranja şi îl pot întrerupe  pe parcursul activităților. Curelele, de asemenea, sunt un impediment pentru procesul de dezbrăcare sau îmbrăcare atunci când ei folosesc toaleta. Cel mai bine e să poarte aceste haine când va şti să se descurce singur cu ele. Sub vârsta de 3 ani nu sunt recomandate aceste haine.

Îți dorești un copil independent pe toate planurile?

Nu face pentru un copil ceea ce singur ar putea face, oferă-i încredere și susținere, ajută-l să-și dezvolte autonomia. Doar așa poate deveni un adult responsabil, iar independența la îmbrăcăminte este doar un pas în dobândirea acesteia.

 

Camelia Sotir

Educator antepreșcolari 0-3 ani

Montessori Land Colentina