Cele 10 reguli ale Mariei Montessori

  1.  Nu atingeți niciodată un copil, fără să fiți invitați de el (într-o formă sau alta).

  2.  Nu vorbiți niciodată de rău un copil, fie în prezența sau absența lui.

  3.  Concentrați-vă pe întărirea și ajutorul dat copilului în dezvoltarea a ceea ce e bun în el, așa încât prezența lui să lase loc din ce în ce mai puțin la ce e rău. Cu alte cuvinte, concentrați-vă pe lucrurile pozitive și nu pe cele care, nouă adulților, ni se par negative.

  4.  Fiți activi în modul de pregătire a mediului în care este copilul. Acordați o grijă meticuloasă și constantă mediului. Ajutați copilul să construiască o relație pozitivă, constructivă cu mediul. Arătați și explicați copilului componentele mediului, locul lor și care este sensul/scopul corect al acestora.

  5.  Întotdeauna fiți gata să răspundeți atunci când vă cheamă un copil, când are nevoie de ajutorul vostru și întotdeauna ascultați-l cu mare atenție și răspundeți-i cu dragoste.

  6.  Respectați copilul care face o greșeală și lăsați-l să o repare singur! Totuși, opriți-l ferm și imediat dacă folosește în mod necorespunzător/ periculos ceva din mediu, care ar putea să îl rănească pe el sau să îi deranjeze pe cei din jur.

  7.  Respectați copilul care se odihnește sau privește/observă pe alții lucrând, sau care se gândește la ce a făcut sau va face. Nu îl întrerupeți, nu îl strigați, nu îl atrageți spre alte activități.

  8.  Ajutați copilul care este în căutarea unei activități și nu o poate găsi singur.

  9.  Nu obosiți să îi prezentați ceva în mod repetat copilului, care până atunci a refuzat acel lucru, pentru a îl ajuta să dobândească ceva necucerit încă și să își depășească imperfecțiunile. Faceți acest lucru animând cu dragoste mediul, cu reținere/ distanță față de copil și cu liniște, cuvinte dulci și prezență drăgăstoasă. Faceți-vă simțită prezența și disponibilitatea dumneavoastră față de copilul care încă mai caută și se ascunde de copilul pe care l-a descoperit în el.

  10.   Întotdeauna tratați copilul cu cele mai bune maniere și oferiți-i tot ce aveți mai bun în dumneavoastră și la dispoziția dumneavoastră.