Bine ați venit la Centrul Educațional Montessori Land (CEML)!

Suntem onorați că ați ales Centrul nostru educațional pentru a sprijini și a trata cu multă grijă și afecțiune copilul dumneavoastră. Vă mulțumim pentru încrederea acordată!

Sistemul nostru de valori

Sistemul nostru de valori se bazează pe cele cinci principii educaționale emise de către Maria Montessori. Și anume:

1. Respectul pentru copil

Este piatra de temelie care susține toate celelalte principii, așa cum a spus și Maria Montessori. Cadrele noastre didactice arată respect pentru copii de fiecare dată când îi ajută să facă diverse lucruri și să învețe. Când îi invităm pe copii să aleagă, ei sunt capabili să dezvolte abilități și discernământ, necesare pentru o autonomie de învățare eficientă și o stimă de sine pozitivă.

2. Mintea Absorbantă

Dr. Montessori credea că, copiii sunt capabili să se educe ei înșiși: “Se poate spune că noi dobândim cunoștințe prin utilizarea minții noastre; dar copilul absoarbe cunoștințele direct în viața sa psihică. Pur și simplu, continuând să trăiască, copilul învață să vorbească limba sa maternă “(Montessori, 1966). Acesta este conceptul minții absorbante. În timpul primilor 3 ani de viaţă, copilul are o minte absorbantă inconştientă. El este atras de tot ceea ce are în jurul său, este curios, poate fi distras foarte uşor de la ceea ce face, se mută repede de la o activitate la alta. Copiii pot fi atenţi la tot ceea ce îi înconjoară, în acelaşi timp. Un mediu bine pregătit ajută copilul să facă activităţi cu concentrare. Îndată ce un copil ajunge să se concentreze, mintea absorbanta devine conştientă.

3. Perioadele senzitive

Sunt anumite perioade, când, copiii sunt predispuşi şi dezvoltă interes crescut pentru un anumit tip de activităţi. În aceste perioade din viaţa copilului anumite aptitudini au tendinţa să se manifeste foarte puternic. În timpul acestor perioade copilul are o sensibilitate deosebit de puternică şi poate absorbi la potenţial maxim un anumit tip de cunoştinţe sau abilităţi. Perioada senzitivă durează un anumit timp şi nu se repetă. Aceste perioade sunt cele în care copilul se concentrează cu precădere pe un anumit aspect al mediului în care se dezvoltă şi exclude orice altceva. Acum vedem cum un copil repetă o activitate cu pasiune şi convingere până când găseşte satisfacţia, şi pare că nimic nu-l poate face să renunţe să-şi atingă scopul. Este o perioadă de intensă concentrare şi activitate cognitivă menită să dezvolte o anumită aptitudine într-un(o) anume moment/ vârstă/ fază de creştere. Aceste perioade sunt datorate unei forţe interioare, iar modul în care un adult poate susţine dezvoltarea copilului în aceste momente este prin pregătirea atentă a mediului şi prin încurajarea învăţării în acest timp.

4. Mediul Pregătit

Copiii învață cel mai bine într-un mediu pregătit în prealabil, un loc în care, aceștia pot face lucruri pentru ei înșiși. Mediul înconjurător pregătit face ca materialele și experiențele de învățare să fie disponibile copiilor într-un format ordonat. Sălile de clasă Montessori, oglindesc într-adevăr ceea ce educatori susțin atunci când vorbesc despre educația centrată pe copil și învățarea activă. Libertatea este caracteristica esențială a mediului pregătit. Deoarece copiii din mediul respectiv sunt liberi să exploreze materiale pe care și le aleg ei, aceștia absorb ceea ce se găsește acolo. Educatorii noștri crează astfel de medii pentru copii, care permit ca aceștia să fie independenți, activi și să învețe.

5. Autoeducarea

Acest concept se referă la faptul că, copiii sunt capabili să se autoeduce. Copiii implicați activ în medii pregătite în prealabil și care își exercită libertatea de alegere se educă literalmente singuri. Educatorii noștri pregătesc sălile de clasă cu mare grijă astfel încât copiii să fie susținuți să se poată educa și dezvolta natural. Noi respectăm diversitatea, înțelegerea fenomenelor sociale și culturale, implicarea în activități ecologice și lumea în care trăim.